راه اندازی یک کافی شاپ نیازمند بررسی همه جانبه تمامی موارد لازم است. به عنوان کسی که درگیر خرید و فروش کافیشاپها از جمله کافیشاپ خودم بودهام، این سوال زیاد پیش میآید که «من به فکر راه اندازی یک کافی شاپ هستم، باید به دنبال چه چیزی باشم؟». سوال خوبی است و شاید نکاتی که در زیر آوردهایم به دریافت جواب کمک کند. البته در نظر بگیرید که هر بیزینسی متفاوت است و اطلاعات زیر کلی هستند و بر اساس تجارب شخصی من تهیه شدهاند و نبایستی که به عنوان توصیه اقتصادی در نظر گرفته شود.
۱- به دنبال چیزی باشید که میتوانید آن را رشد دهید
برای یک سرمایهگذاری خوب باید به دنبال راهی باشید که بتوانید ارزش بیزینس را با گذشت زمان بیشتر کنید. به این معنی که مشتریهای بیشتری جذب کنید و سود خود را افزایش دهید. بعضی اوقات خوب است که به دنبال جوجه اردک زشت باشید. شاید فضا از مد افتاده، قهوه بد و خدمات ضعیف باشید اما با در نظر گرفتن این که شما نقشهای دارید، تمام این موارد یک فرصت هستند.
البته چیزهایی که نمیتوانید تغییر دهید را به یاد داشته باشید. کافیشاپی را انتخاب کنید که مکان خوبی دارد، اجارهاش مناسب است و نیاز نداشته باشد که از نو ساخت و ساز شود.
۲- با پرسیدن قیمت خرید شروع نکنید
این اشتباه بسیار رایج است. هنگام راه اندازی یک کافی شاپ مذاکره خود را بر اساس قیمت شروع نکنید. چیزی که به آن ارزش بازاری میگویند هیچ معنی ندارد. چیزی که اهمیت دارد سود خالص است و اگر بیزینسی هیچ سود خالصی ندارد پس در نتیجه هیچ ارزشی هم برایتان نخواهد داشت.
سپس زمان کمی حساب و کتاب است. روش رایج محاسبه ارزش یک کافیشاپ به شکل زیر است:
«ارزش» = «سود خالص در سال» * «یک ضریب که معمولا عددی بین یک و دو است».
در تصویر زیر مثالهایی برای محاسبه ارزش کافیشاپ بر اساس فاکتورهایی که ذکر شد را آوردهایم.
۳- اجارهنامه مهمتر از چیزی است که فکر میکنید
هنگام راه اندازی یک کافی شاپ شما بایستی که به صورت دقیق از جزئیات اجارهنامه قبل از مذاکره خرید مطلع شوید. ارزش آینده یک بیزینس وابسته به آن است و هیچ گارانتی وجود ندارد که صاحب ملک در زمان پایان اجارهنامه شرایط قابل قبولی را ارائه دهد. ببینید که چقدر از زمان آن باقی مانده. به شدت توصیه میکنیم که در رابطه با این موضوع با یک وکیل یا مشاور که به این موارد آشنا است مراجعه کنید.
۴- خودتان امتحان کنید
کافیشاپها هنوز هم بیشتر به عنوان بیزینسهای پولزا هستند و به همین دلیل سخت است که بتوان به صورت کامل به صاحبان آن در مورد فروش و سود اعتماد کرد. نگاه انداختن به گزارش سود و ضرر میتواند به شما کمک کند. همچنین بهترین راه برای تصدیق کردن میزان فروش این است که خودتان مقداری به صورت دورهای در آن شروع به کار کنید. به این صورت میتوانید مقدار پولی که در انتهای روز درمیآید را چک کنید و همچنین دیگر مشکلات پشت پرده را از نزدیک لمس نمایید.
در نهایت مهم است که مشخص کنید مالک کافیشاپ چگونه قرار است پول خود را دریافت کند. آیا قرار است به او به صورت ماهانه مبلغ مشخصی بدهید یا این که از سود خالص درصدی را برمیدارد؟ خود این قضیه تفاوت بزرگی ایجاد میکند، مخصوصا اگر که نمیخواهید به اندازه ساعاتی که آنها کار میکردند مشغول به کار باشید.
۵- با برنامهریزی شروع کنید
با کنار گذاشتن قضیه پولشویی، دو راه برای پول درآوردن از بیزینس کافیشاپ وجود دارد:
۱- اداره کردن آن به صورت طولانیمدت (بالای ۵ سال) و گرفتن سود عملیاتی
۲- اداره کردن و رشد آن برای کوتاهمدت (۲ تا ۳ سال) و فروش آن برای گرفتن سود سرمایهای
روشی که به کار می برید روی تجدید اجاره شما، ساختار بیزینس، مالیات و غیره تاثیر میگذارد. کار خود را با یک برنامهریزی و آوردن آن روی کاغذ شروع کنید. سپس در مورد آن با حسابدار خود صحبت کنید تا کمی استراتژیهای خاص را به خاطر بسپارید.
۶- چرا در حال راه اندازی یک بیزینس هستید؟
این در حقیقت باید سوال اول باشد. اما تصور کردم که شاید بهتر باشد کمی شما را بیشتر با موضوع آشنا کنم، پیش از آن که بخواهم وارد مسائل شخصیتر بشوم. وارد شدن به هر بیزینسی باید با یک سوال «چرا؟» آغاز شود. متاسفانه زیاد میبینیم که افراد به دلایل غلط و با رفتارهای نادرست وارد یک بیزینس میشوند. برخی مثالهایی که در این رابطه میتوان ذکر کرد:
- «کار دفتری دارد من را میکشد، نیاز به کاری دارم که استرس کمتر داشته باشد.»
- «درست کردن قهوه مگر چقدر میتواند سخت باشد؟»
- «من مدیریت را به دست میگیرم و فقط نظارت میکنم.»
- «بچههایم علاقهای به کار ندارند، بنابراین من برایشان یک شغل میخرم.»
حقیقت این است: مانند هر نوع بیزینسی، راه اندازی یک کافی شاپ نیازمند تمرکز، کار سخت و مهارتهای خاص است که برای موفقیت باید آنها را به دست بیاورید. این کار بدون خطر نیست اما برای یک شخص درست میتواند هم رضایتبخش و هم سودمند باشد اگر که زمان لازم برای یادگیری آن را بگذارید.